.

Sejr ved kaproning på Bagsværd Sø (Nordic Masters)

Bagsværd-3 aug 15
Vores veteran kaproere Steffen Feddersen og Claus Solmer deltog den 1-2 August i Nordic Master kaproningen på Bagsværd sø.
Sidste år blev Nordic masters afholdt for første gang på Bagsværd, men da var tidspunktet sidst i august. Om det skyldes at regattaen blev afviklet for tæt på sommerferie er uvist, men faktum er at regattaen var meget sløjt besat med tilmeldinger – formodentlig kun ca. det halve antal deltagere af sidste år. Det betød at en række løb måtte udgå og at mange løb blev roet med få både som skulle dyste om sejren. Lidt ærgerligt når man laver så stort et setup.
Sæsonen havde indtil da været noget atypisk for Steffen og Claus med mange omvæltninger. En ny båd (Jalmar) skulle roes ind, sygdom har spillet et puds af flere omgange så holdet måtte melde fra til Sorø regattaen, og til Københavns regattaen i maj blæste det så meget at løbene blev aflyst om søndagen. Samtidig har træner kapaciteten Gert Busk fra Sorø hjulpet holdet med at forbedre teknikken og formen de seneste måneder. Gert har trænet så mange toproere og vundet så mange medaljer over de seneste 40 år at man vist helt er holdt op med at tælle dem..men en række roere fra guldfireren som Stephan Mølvig, Thomas Ebert og nuværende folk på båden Jens Vilhelmsen og Jacob Barsøe, Verdenmester i singlesculler Trine Hansen m. fl., så altså en virkelig dygtig og stor kapacitet.
Så med kun et enkelt løb i år som erfaring dog holdet til Bagsværd efter 3 ugers sommerferie uden rigtig at vide om der var fart nok i båden. For at få lidt mere kamperfaring var der tilmeldt i tre dobbeltscullerløb i henholdsvis A, B og C klassen. Normalt hører holdet til i C-klassen som er fra 43-48 år, men man må gerne stille op imod de yngre i A og B – man får bare ikke det tidshandicap man ville få til en normal regatta.
Lørdagen bød først på løb i B-klassen. En meget stærk Sorø konstellation havde tilmeldt og lignede på forhånd en svær modstander, med især den sejrsvandte Christian Mølvig som en ubehagelig modstander mens et hold fra Thames rowing Club var helt ukendte. Løbet blev aldrig den store oplevelse. Sorø trak hurtigt fra i starten, mens den britiske båd lignede et par turister som heller skulle have drejet fra mod Bellevue stranden i stedet for at komme til Bagsværd… Sorø vandt med komfortable 8 sekunder til Ringsted, mens englænderne næsten ikke var til at se i horisonten.

Senere på dagen skulle der så kæmpes i C klassen som er den klasse vores hold normalt stiller op i. På forhånd var der 8 både tilmeldt, og derfor blev løbet delt i to heat. I sidste øjeblik meldte to hold dog fra, og det betød det kun var 6 både tilbage, men det var for sent at ændre så alle både kunne stille op i samme heat. Desværre skulle RRK så kun ro mod DSR/Lyngby i første heat, og fire både skulle så ro andet heat. På trods af kun to både – eller måske netop derfor – blev løbet utroligt spændende! Efter en helt jævnbyrdig start lå de to både nøjagtig side om side ned over banen de første 500 meter, selv om der blev investeret alt hvad der var at skyde med i begge både. Da 500 meter mærket blev passeret begyndte der at blive talt samme i DSR/Lyngby båden – ville de komme med en mellem-spurt, eller var de ved at være pressede af det hårde tempo fra starten? Men der kom ikke nogen spurt. Kræfterne var ved at være brugt op og lige så langsomt rykkede Ringsted fri af konkurrenter. Med ca. 250 meter igen var afstanden mellem de to både på over ½ bådlængde, og ville kræve en solid slutspurt fra DSR/Lyngby hvis de skulle tage sejren. Men der var udsolgt. Ringsted fortsatte med at holde tempoet højt og kom i mål ca 3 sekunder foran. En rigtig hård herredyst blev hevet hjem til Ringsted! Vindertiden blev 3:33.
Når nu løbet var delt i to heat var det en fornøjelse at se at det næste heat i C klassen blev vundet i tiden 3:39, altså 6 sekunder langsommere en tiden i Heat 1. Så Ringsted kunne bryste sig af at være den moralske vinder at klassen med den hurtigste tid af alle c-klasse bådene.

IMG_1424 (2)
Søndagen bød på næsten fuldstændig blikvand med kun meget små vindpust. Perfekt til kaproning! Der skulle her roes i A-klassen som normalt er for de 28-35 årlige. Til københavns regattaen blev Ringsted slået af Bagsværd, og denne båd stillede op her, ligesom en anden Bagsværd båd også deltog. Båden som tidligere havde slået Ringsted startede virkelig stærk og havde efter 250 meter næste allerede en bådlængde! Den anden Bagsværd båd havde dog ikke samme talent og var tilsvarende hurtigt en bådlængde efter Ringsted. Den førende Bagsværd båd holdt ved ned over banen, men øgede ikke forspringet meget og kom i mål 3,5 sekunder foran Ringsted på 2. pladsen. Hvis løbet havde været afviklet efter de normale handicap regler skulle Ringsted have haft er forspring på – når ja 4 sekunder! Så under andre omstændigheder havde der været tæt på dødt løb, men med Ringsted en bådspids foran.. Tiden blev 3:26 hvilket er en rigtig god tid i helt fladt vand.
Senere på dagen blev der også roet løb i de ældre dobbeltscullerklasser E og F. Man skal være påpasselig med at sammenligne tider i roning, men når det er stort set vindstille er det begrænset hvad vinden betyder og derfor kan man bedre sammenligne tiderne på sådan en dag. Og faktum blev at vinderne i D klassen roede 3:31 – og skal normalt have 4 sekunders forspring , mens vinderne i E klassen roede 3:48 og skal normalt skal have 9 sekunder i forspring, så ville begge disse løb med de almindelig handicapregler også være vundet af Ringsted.
Så Steffen og Solmer kunne med glæde se tilbage på en regatta hvor de, efter lidt talgymnastik, kunne konstatere at blandt de 17 tilmeldte både i klasse A til E ville Ringsted under normale handicapregler kun være slået af Sorø.