.

DD-Herbst langtur i Spree-området syd for Berlin

 

 

Som medlem af ”Die Dänemarksfahrer” deltog jeg ugen før efterårsferien på deres årlige langtur og

”Herbst-tur”. Turen havde sit udgangspunkt fra Roklubben Beeskow ca. 80 km sydøst for Berlin.

Vi var i alt 12 deltagere (5 danskere og 7 tyskere, hvoraf den ældste deltager var 80 år) og roede i 2 4-åres outriggede klinkbygget gigbåde. 4 personer havde bil-tjansen hver dag, som gik på skift med 1 tysk chauffør og 1 dansk passager. Efter frokosten overtog 2 nye roere bilen. Formiddagsholdets opgave var at finde et egnet tillægningssted samt at sørge for indkøb til frokosten og sætte frokosten frem, så den var klar, når roerne nåede frem. Eftermiddagsholdet skulle frem til overnatningsstedet – ”Jugendherberg” eller roklub – og tømme bilen for bagage samt finde en restaurant, hvor vi kunne spise aftensmad og hygge os. Turen var tilrettelagt således, at udgangspunktet også var slutpunktet på turen. Vi roede på floderne Spree og Dahme, Oder-Spree-kanalen, Dahme-kanal, søer, små kanaler og gennem masser af sluser store som små samt gennem naturreservat – næsten urskovsagtigt, skovområder, landbrugsområder, små landsbyer. Ved adskillige sluser måtte vi tage bådene på land og kører dem på vogne over sluserne og så sætte dem i vandet på den anden side af slusen. Oplevede hvordan bæverne havde gnavet i træerne langs flodkanten samt væltet store træer omkuld. En dag var floden spærret af et træ, som var blevet gnavet over i nattens løb.

 

 

Vi mødtes søndag eftermiddag/aften i Beeskow på en restaurant for at spise aftensmad, da vi ikke kunne købe det på overnatningsstedet, som lå lige ved siden af Roklub Beeskow.

                              

 

Mandag skulle vi ro 46 km på Spree og humøret og vejret var godt, men ind imellem var der en del modvind. Frokosten blev indtaget og foregik på dansk maner.

             

 Dagens kilometer blev kun til 40 km, på grund af at der var mere modstrøm end sædvanligt, samt at vandstanden var højere en normalt på denne årstid, og at det tog længere tid gennem sluserne end planlagt, så da vi kom igennem den sidste sluse ved halvsyvtiden, måtte vi hive bådene på land, da det var ved at blive for mørkt. Bådene skulle bæres op ad en meget stejl trappe lige ved siden af slusen. Så det var med at lægge den ene båd til og tømme den, derefter at trække den til siden lægge den anden båd til og tømme den. Det var nødvendigt, at alle 10 roere hjalp med at bære bådene op. Da vi var færdige, var det helt mørkt.

                                                                                                                                                                                                                                                             

Så skulle vi have kontakt med bilfolkene, for de skulle hente os. På den side af slusen var der ingen landevej lige i nærheden. Ingen eller meget dårlig mobilforbindelse. Stafetter blev sendt ud for at finde en større landevej og finde mobil- og internetdækning. Vi måtte gå 1 km til en lille landsby, hvorefter ved hjælp af mobiler og gps lykkedes det, at få guidet bilen hen til os. Vi skulle køre ca. 15 – 20 km hen til overnatningsstedet. Klokken var efterhånden næsten 21, så vi blev enige om at droppe bad og opredning til efter middagen. Så hen af 22-tiden fik vi endelig middagsmad hos en meget sprælsk krovært, som fik besøg af danske roere om fredagen og i weekenden. Blandt de danske roere viste det sig, at der var kendte roere imellem til nogle deltagere fra os. Kroværten havde fotos af danskerne, da de hvert efterår havde weekendtur i oktober dér.

Tirsdag morgen kørte vi tilbage til bådene. Her fik formiddagsholdet en ekstra opgave, idet bilen kun havde plads til 9 personer og bagage, men da vi var 12, og alle skulle hjælpe med at bære bådene fra en sluse og over en anden og så sætte bådene i vandet, ja, så kunne bagagen ikke pakkes direkte i bilen, da der i bagagedelen skulle ligge 3 personer.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Dagen forløb fint helt efter programmet med sluser, frokost og skift. Som nævnt måtte vi sluse via land nogle gange undervejs på turen.

      

                       

 

 

 

Vi nåede frem til overnatningsstedet Roklubben Lok Zernsdorf ved 17-tiden.

Igen måtte vi køre til en restaurant i en anden by på grund af tirsdagslukning.

Onsdag morgen måtte vi selv sørge for morgenmad i roklubben.

 

 

Frokostpausen skulle holdes efter 8 km. Det syntes vi, at det var for tidligt, når vi havde ca. 25 km bagefter.

Det skulle senere vise sig at være en dårlig ide, idet vi skulle ro det meste af dagen på Oder-Spree-Kanalen, hvor det var umuligt at lægge til land, idet flodbredderne var fulde af skarpe skiffersten, og skibstrafik i form af fragtskibe op til en længde af 150 m.

           

 

 

 

Landholdet skulle findes et sted ca. 15 – 20 km fra startstedet. Det var svært for landholdet mange steder at komme ned til kanalen på grund af skov, marker m.v. I byerne var der ingen tillægningsmuligheder, så turen blev hele tiden forskudt med 5 km, indtil alle var enige om at ro igennem til ”Jugendherberg Braunsdorf”, hvor vi skulle spise aftensmad og overnatte. Ved ankomsten havde landholdet sørget for en god frokost, hvilket blev indtaget med god appetit, og vi fik lov til at drikke en øl, idet der ikke var andre gæster på ankomsttidspunktet.

 

 


Om aftenen var alle glade for, at frokosten var spist sent, for der var kun suppe og ganske lidt koldt mad samt vand og te til maden. Så fadene var hurtigt tomme. Torsdag skulle vi fortsætte på Oder-Spree-Kanalen et stykke endnu, hvorefter vi kom ind på Spree igen.

     

 

Lige som vi havde fået bådene i vandet, så begyndte det at regne, og det blev til dagsregn med skift mellem passende småregn og nogle få kraftigere byger. De andre dage havde vi været forvent med solskin og varmt vejr. Belært af onsdagens oplevelse valgte vi at stoppe et sted, hvor det var muligt at lægge til og smøre frokost. Heldigvis var der en havepallion, så vi kunne smøre madpakken i tørvejr. Senere blev frokosten indtaget på en overdækket terrasse et offentligt udflugtssted, som var lukket ned for sommeren. Turen forsatte til slusen ved Neubrück, hvor vi hev bådene på land og blev samlet op af bilen, som kørte os til Beeskow, hvor vi overnattede samme sted, som søndag nat. Nu skulle vi sove 4 på hvert værelse, idet der blev mere end fuldt hus lørdag nat.

Fredag morgen fik vi morgenmad, og værten hyggede godt om os. I dag skulle vi kun ro 16 km, og inden vi tog af sted, skulle man melde sig frivillig til landtjenesten. Ingen meldte sig, så turarrangørerne tog tjansen. Det blev en rotur i dejligt solskinsvejr og en rigtig hyggetur. Vel ankommet til Roklub Beeskow blev bådene tømt og hevet på land. Rengøringen af bådene udskød vi til efter lørdagens rotur, i stedet blev en velfortjent frokost indtaget med bl.a. laks og sekt.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Fællesfoto blev taget, og snakken gik, og først ved ca. 15.30-tiden gik vi ind for at bade og skifte tøj efter en dejlig langtur på 162 km med diverse udfordringer og ømme bagdele undervejs. Herefter gik vi på byvandring i Beeskow, som er en by med en gammel ringmur rundt om store dele af byen, en gammel velbevaret borg, hyggeligt torv centralt i byen samt en meget speciel gotisk/romersk kirke med store tykke træbjælker i det åbne loftrum. Kirken er stadig under renovering. Forsyning til lørdagens rotur blev foretaget i supermarkedet, hvor vi kunne se, at nu var nogle af lørdagens deltagere begyndt at komme, idet de også forsynede sig til aftenens hygge samt til lørdagens rotur.

DD-Herbsttreff 2013 i Beeskow

Sidst på fredag eftermiddag begyndte de øvrige deltagere at komme. Vi glædede os til at møde de 6 danskere, som skulle komme. Vi skulle blive 53 til aftenens spisning og hygge, som foregik i husets sal/stue, hvor vi overnattede. 7 deltagere var nød til at tage til et gæstgiveri for at overnatte, idet der ikke var plads nok, hvor vi andre sov. Hen på aftenen blev traditionen fuldt med, at der blev vist film fra en gammel rotur, som Gerd fra Roklubben Hella i Berlin havde optaget. Endvidere blev der vist en film fra en rotur ud fra Silkeborg Roklub, da turen i 2015 er i Silkeborg.  Michael fra Roklubben Frankfurter ved Oder-floden viste et digitalt show over rotøjs udseende og tekstiler gennem årene, som han havde lavet. Først klokken 3 om natten gik de sidste i seng, og der blev ro i huset.

Kl. 8.00 lørdag morgen var der morgenmad, og kl. 9.30 skulle vi på vandet. Det blev til, at 37 roede og 16 gik byvandring. Vi roede noget af den samme strækning, som vi havde roet om mandagen, men vi skulle hen til en restaurant, hvor vi skulle have en tysk supperet. Det blev en rotur med fællespauser og hygge undervejs, mens vi ventede på hinanden. Vi var 6 fire-åres outriggere, 1 treer og 1 toer alle med styrmand. Toeren roede deres eget tempo, så dem opgav vi at vente på. De ankom 45 min. efter os andre til restauranten. Hjemturen foregik også med pauser og hygge, men lidt mere spredt. Vi kunne kun lægge 2 både til ad gangen ved roklubben i Beeskow. Roturen var på 33 km. Efter rengøring af bådene var der kaffe og kage i huset, hvor vi overnattede. Der blev hygget og snakket rundt omkring ved bordene. Kl. 19.00 skulle vi mødes på en restaurant til fælles spisning og hygge – her var vi 57 deltagere. Danskere og tyskere blandede sig godt mellem hinanden ved bordene. Først fik vi suppe, så en fiske- eller kødret afhængig af hvad vi havde bestilt ved tilmeldingen. Så læste Peter fra Vegesacker Roklub en beretning fra en 30 år gammel rotur. Meget morsomt indslag. Bestyrelsen præsenterede sig, nye medlemmer blev budt velkommen og fik ”Die Dänemarksfahrer’s nål”, jubilarer blev hyldet. Herefter fortsatte aftenens gode stemning.

Søndag morgen var der morgenmad kl. 8.00, afregning for drikkevarer m.v. og det store farvel og tak for denne gang og på gensyn næste år.

En dejlig oplevelse hvor vi i alt roede 195 km på 6 dage.

Jens Larsen

Comments are closed.